Mitt sökande efter rätt människobränsle blir mer och mer spännande. Ju mer jag lär mig, desto mer vill jag veta. Det är ju så vi människor oftast fungerar. För mig har det varit tryggt att veta att Morindas nonidrycker innehåller inte bara de viktigaste vitaminerna utan också viktiga mineraler, aminosyror, fettsyror, antrakinoner osv. Jag har också förstått att det inte bara handlar om att LÄGGA till vissa näringsämnen. Jag kan också TA BORT. Välja bort den mat som fördärvar, inte bara min kropp utan också vår miljö. Någon kommer efter oss, som också ska ha en möjlighet att leva.

Det tog lite tid innan ”25-öringen” helt trillade ner, men då den väl hamnat på plats, accelererade mitt intresse. Inte minst då jag fick veta att den odlade jorden idag, innehåller 85 % mindre mineraler, än för 100 år sen. Samt att 80 % av ”maten” i väst, är artfrämmande för människan. Hur kul låter det? Självklart vill jag lära mig mer.

Men varför fortsatte jag använda smör och olivolja då jag steker, trots att jag sedan långa tider tillbaka, har visst att det bildas giftiga cancerogena ämnen, då det hettas upp? Varför fortsatte jag  att steka mat och baka bröd, trots att jag för ett år sen fick veta att den franske biokemisten Camille Maillard för 100 år sen, fick franska medicinakademins pris för att han upptäckt sambandet mellan stekt, grillad, rostad mat och sjukdom?

Maillard var övertygad om att anledningen till uppkomsten av sjukdomar var den, att när födoämnen blandas och utsätts för höga temperaturer, bildas nya kemiska föreningar, som är mycket giftiga. Akrylamid bildas då olja upphettas till 120-140 grader. Vi äter chips och stekt potatis, trots att vi i Sverige vet vad som hände, då akrylamid läckte ut i vattendragen på Hallandsåsen. Kokosoljan är betydligt bättre att använda, den oxiderar inte förrän vid 180 grader. Dessutom är den vegetabilisk, med många positiva egenskaper.

Trots att jag i många år har känt till att vi ska minimera mejeriprodukter pga att cancer, speciellt att bröstcancer ökar då vi äter mejeriprodukter. Så har jag fortsatt använda smör,  grädde och massor av ost. En anledning är att jag tycker om det och att mina hjulspår är djupa och det är svårt att ta sig upp. Dessutom smakar maillard-mat väldigt gott, precis som smör, grädde och ost. När hyllningarna till Maillards upptäckt lagt sig, återgick världens kockar till att fortsätta bränna maten, eftersom alla var överens om att ”Maillardprodukter” är goda. Men farliga.

Med fokus inställd på rätt människobränsle, så tar jag mig sakta men säkert upp från de gamla slitna spåren. Varje gång jag slinker ner i hålorna, blir jag samtidigt fascinerad och frågar mig själv. Hur dum får jag vara?  Trots allt mitt kunnande, inte minst, tack vare den kunskap som jag fått från Morinda under de senaste 12 åren och speciellt det mest intressanta, som jag fick av Morinda, så sent, som för ett år sedan, kunskapen om A.G.E värdet, så fortsätter jag äta A.G.E höjande mat.

Jag vet att ett högt A.G.E-värde skadar mina organ och får kroppen att åldras snabbare än nödvändigt. Men det hindrar mig inte att stoppa i mig ”mat” som jag vet höjer mitt A.G.E. Dock väljer jag, att inte äta det höjande i stora mängder. Men jag äter det. Hur intelligent är det? Jag har dock kommit så långt att jag automatiskt tänker när jag ser mat. A.G.E-höjande eller A.G.E-sänkande. Därefter gör jag mitt val.

En annan konstig iakttagelse är, att då jag ska unna mig något extra gott eller har bjudning, då väljer jag gärna mat som snabbare tar livet av mig. Visserligen bannlyser jag vissa saker också vid bjudningar. Där finns gränser även när det gäller att förgifta gästerna. Druvor t.ex. De har inte ens funnits som kosmetiska vid bjudningar på många år. Jag anser att de ekologiska druvorna ligger för högt i pris och väljer bort dem. De icke ekologiska är alltför giftiga.

Jag har aldrig varit en godisgivande mormor/farmor. Men jag kan inte undgå att se hur det tindrar i de små vackra barnaögonen, då de får en liten godisbit. Det gör mig glad. För en tid sen, berättade jag för de små, att vuxna blir lyckliga, då de ser barnaögon tindra. De flesta blir lyckliga av godis. Jag har talat om för barnen att godis och läsk, kostar så lite, att jag skulle kunna ge dem det i massor.

Jag berättade också att anledningen till att jag inte gör det är att kroppen inte mår bra av socker eller kemikalier. Man blir sjuk, inte idag eller imorgon. Inte heller om ett år. Men gifterna som finns i det färgglada godiset och de billiga chokladen lagras och en dag i framtiden kommer det att visa sig. Detsamma gäller allt sött. Jag frågade om de små, kunde hjälpa vuxna, som så gärna vill se glada barnaögon och tacka nej till godis. Det ville de givetvis. Eftersom barn vill göra vuxna glada. Men jag förstår att det är en omöjlighet. Jag ser hur lång tid det har tagit mig att förändra min kost, trots min kunskap och vilja.  I min exmans trädgård, är det så väl ordnat att det finns ett ”godisträd”. Ibland bär det ”frukt”. En liten, liten chokladbit och då är det fest.

Men undantag gör jag. När jag senast fyllde år och hade ett litet kalas, köpte jag för en gångs skull ”lösgodis”. Detta placerade jag i en skål, på ett mycket lågt bord. Ellen, mitt tolvåriga kloka barnbarn, drog mig åt sidan och sa: ”Mormor, nu har du inte tänkt till. Du har satt godisskålen, så lågt att de enda som ser den, är de små och de har redan börjat stoppa i sig. Jag försökte förklara att jag satt den där med avsikt, för att idag är det fest. Jag undanhöll sanningen för henne och sa inte, att vi människor lever kvar på en primitiv nivå och har inte ändrat beteendet i vår kultur, trots att vi idag har en mycket större kunskap än våra förfäder hade. Vilket innebär, att det är helt normalt att förgifta sig och droga ner sig, med både mat, socker och alkohol. Speciellt, då det är fest.

Vad jag gillar extra mycket av livets mysterium, är, att det som vi människor fokuserar på, det kommer alltid till oss. Av den anledningen vill jag ha koll på vad som far omkring i mina tankar. Speciellt vill jag ha koll på om jag har positiva eller negativa tankar. Känner jag rädsla eller mod? Brist eller överflöd? För det som jag fokuserar på, det kommer. Det slår aldrig fel. Vi kan inte springa undan vår egen skugga.

Så för en tid sen kom mer kunskap till mig angående sambandet mellan kost och hälsa. När eleven är mogen, kommer mästaren. Denna gång i form av professor Stig Bengmark. Under årens lopp har jag lyssnat på en del ”kost-professorer”, som jag personligen klassat som ”falska” profeter. Jag är tacksam över att jag kan ”känna” in vad som är rätt eller fel.

Professor Bengmark kändes mycket  ”äkta”, med sann forskning, som inte gynnar någon business. Professor Bengmark, var inbjuden av Morinda och några produktkonsulter, till Årsta. Han bekräftade den kunskap, som Morinda gett mig under 12 års tid. Den 85 åriga mannen kom från London till Stockholm. Han är själv ett levande bevis på hur rätt kost får en människa att hålla sig ung, länge.

Professor Bengmark, kändes som min kompis, då han sa att det är en myt, att våra gener bestämmer om vi ska bli sjuka. 5-10 % av vårt DNA är genetiskt betingat. 90 – 95 % beror på vår livsstil. Det viktigaste är hur vi själv lever. Behandlar jag mina gener illa, då blir jag sjuk i förtid. Bengmark fortsätter. Ju mer tillgång till billiga jordbruksprodukter, desto mer sjukdom. Ost-konsumtionen har de senaste åren ökat från 5-19 kg/år.

Industrin har förstört vår mat.

Studior har visat att människor blir friska genom att äta A.G.E sänkande kost. I en studio på 14 diabetiker blev 12 av dem friska på sex månader, då de åt A.G.E sänkande. När de återgick till sin tidigare kost kom sjukdomen tillbaka.

Studior visar att PSA-värdet sjunker då männen övergick till grön kost.

Även djur i djurparker lider av sjukdomar. Överviktiga, sjuka gorillor i en tysk djurpark fick övergå till grön, A.G.E sänkande kost. Det var inte helt enkelt. De är lika oss och protesterade genom att bli sura och vägrade äta. Men då det inte blev någon annan mat, accepterade de och med den gröna kosten, tillfrisknade gorillorna efter hand.

Har du kontroll över dina inflammationer, har du kontroll över din hälsa.

Blodtrycksmediciner skadar tarmarna. 80 % av immunförsvaret sitter i tarmarna.

Endotoxin är ett gift som bildas vid övervikt. Magnesium skyddar mot endotoxin. Diabetiker lider oftast av magnesiumbrist. Finns bara ett sätt att få bort för mycket fett. Grön mat.

Gluten dödar tarmfloran. Fler och fler människor väljer att inte äta spannmålsprodukter. Genom att sluta äta bröd och pasta har människor blivit friska både från epilepsi och alzheimers. Bra resultat också till ADHD. Fler och fler idrottsmän väljer bort gluten och mejeriprodukter.

Var inte rädd för högt kolesterol. Hjärnan byggs på kolesterol.

D-vitaminbrist lider de flesta av. D-vitaminbrist ger bl.a för tidigt åldrande, allgergi, alzheimers.

Hemligheten bakom en god hälsa är. Tillbaka till naturen. Tid för ätande. Tid för vilande. Ät lite av varje.

80 % grönt. 10 % avokado, vegetabiliska oljor. 10 % bönor, ärtor, nötter.

Stig Bengmark, tycker att 5:2 dieten är ok. Vi äter då mindre mat. Människor äter på tok för mycket. För mycket mat, som skapar sjukdom på sikt.

A.G.E sänkande: sömn, motion. Avokado, broccoli, spenat, grönkål. Förstör inte maten. Ät grönsakerna råa.

Citron och grapefrukt är bra val, liksom rabarber, körsbär, kål, lök, rödvin i liten mängd, grönt te.

Färska kryddor och nötter. Surkål, kokta bönor, quinoa, ärtor, bönor. Överdriv inget. För mycket frukt kan ge dåligt minne. Ät frukt i lagom mängd. Tre frukter per dag. Omega 3 kan förbättra minnet.

A.G.E höjande. Farligast är bröd, knäckebröd, skorpor, mejeriprodukter, stekt, rostad och grillad mat. Givetvis socker.

Kraftigt höjande är mjölk- och äggpulver, som finns i de flesta färdiga och halvfärdiga livsmedel, bland mycket annat också i glass, välling, mesost och kliniska näringstillskott.

Kokt potatis, kokt palsternacka, ris, pizza, bacon, korv och rött kött, höjer A.G.E. Liksom coladrycker, läsk, kaffe (speciellt mörkrostat), kinesisk soja, balsamvinäger, rostade jordnötter, alkohol, cigaretter. Kemiska tillsatser. Stress, för lite sömn. Microvågs-värmd mat.

En frisk människa har alltid ett lågt A.G.E. Vid sjukdom är A.G.E värdet högt.

Forskningen gällande sambandet mellan kost och hälsa får inga forskningspengar. Avgiften till dagens föreläsning, kommer att gå till forskningen, informerade S.B.

Vad som hände med mig, efter mötet med Stig Bengmark, var att kunskapen förankrades djupare i mig och sedan dess har det varit betydligt lättare att hoppa över den A.G.E höjande maten. I takt med att min kunskap, vad gäller rätt människobränsle, växer, blir det roligare och roligare att laga mat.

Jag önskar bara att jag haft kunskapen, när mina barn växte upp. Men då svalde jag det mesta som etablissemanget matade mig och pressen med. Att vara mätt, var uppgiften. Det som gick att köpa i livsmedelsbutiken, var rätt mat. Jag kan försvara mig med att det före internet, inte var så enkelt att få information.

Jag är glad över att jag blivit tillräckligt ödmjuk, så att jag inte, som på ”gamlas” vis, envist håller fast vid, att det som jag en gång lärt, är det enda som gäller. Eller som John Steinbeck sa: ”Förmågan att idag tänka annorlunda än igår, skiljer den vise från den envise.

Själv känner jag att jag kommer lätt undan, genom att varje dag dricka Thrive Max, som både rensar ut gifter och ger min kropp en betydande mängd rena, naturliga näringsämnen, som kroppen känner igen och på ett intelligent sätt kan ta hand om. Självklart är detta mitt viktigaste val av mat.

Eller som dietisten Pat Baird skriver i Alternative Medicin Magazine. En tidning som finns på apotek och i hälsokostbutiker i USA. ”Bromsa ner åldrandet, genom att äta A.G.E sänkande mat. I artikeln refererar hon också till iridoidernas gynnsamma effekt på vår A.G.E nivå. ”Om man dagligen intar drycker som Thrive Max, kan man skörda nyttan av iridoider.”WP_003644

Människan kan välja att skaffa kunskap och inte vara ett offer.

Jag är så glad att kunskapen sprids.